Monday, January 4, 2010

Budget jangan tak Budget


Apakah yang dapat anda berbelanja makan dengan hanya RM 12.90 untuk 3 hari merangkumi makan tengah hari dan malam?

Q : Uiks cikmisi.. betoi ka boleh belanja banyak tu je untuk 3 hari?

cik misi : iye2, betol la sangat

Q : tak percaya lah

cik misi : baik ko percaya, kalau tak aku.... ops, dilarang menggunakan kekerasan disini. I'm sorry

Q : buktikan..

cik misi : OK2, jom kita g kedai Yuzul


alkisah, makanya saya pun pergi ke Kedai Yuzul untuk shopping barang2 dapur. Mula2 wat list apa yang nak beli dulu, maklumlah.. tengah pokai katakan.. JPA oo JPA, bila mau masuk duit ni? Ok, teruskan perjalanan ke kedai. Time tu saya dah berbajet nak belanja sebanyak RM 20 bagi makan selama 3 hari.. harap2 jangan lebih belanja.. nanti lari bajet.. susah wooooooo.


Ok then pilih memilih barang pun bermula. Saya ambik barang2 ni:
  1. 3 batang serai = 50 sen
  2. 2 biji tomato = 50 sen
  3. satu batang lobak merah = 30 sen kot...
  4. satu ikat kangkung = 70 sen
  5. satu ikat kacang panjang (6batang je kot) = 40 sen kot
  6. bawang putih dan bawang merah = RM 1.5
  7. Udang (bape ekor ntah ~~lupa la~~) lupa harge
  8. Sotong (4 ekor sahaja, bersaiz besar) pun lupa harge
  9. cili boh = 60 sen
  10. cili api = 70 sen
  11. perencah tom yam = RM 1
  12. Yang penting masa bayar tu, pakcik tu cakap RM 12.90

OK, menu apa yang saya masak dengan barang2 tu semua? tapi before tu, nak bagitahu ni semua yang saya senaraikan hanyalah untuk makan sowang ek... sebab saya bersendirian kat rumah sepanjang cuti ni...


SABTU :
lunch: paprik udang + sotong dan nasi putih
dinner: sama seperti diatas.. masak lebih sebab tak mo masak banyak kali =P

AHAD:

breakfast: nasi goreng.. kali ni bukan macam hari tu kali ni punya siap taruk kangkung, sotong dan lobak merah serta telur
lunch: makan je nasi pagi tadi sebab breakfast pub dah pukul sebelas...lgpun masak banyak la jugak
dinner: tom yam seafood + kangkung goreng + nasi putih (masak lepas maghrib, tapi makan lepas ishak)

ISNIN:

breakfast: nasi dan lauk yang masak malam tadi lor..banyak lagi, tak kan nak bazir kan =P
Lunch: telur dadar dengan sayurgoreng (aik, mana aci, Q: dalam list tak ada senarai telur pun.. cik misi: haha, suka hati orang la nak taruk apa pun =P)
Dinner: tak tau la.... barang2 yang dibeli dah abis lor =(



cik misi bersama rakannya.masih boleh tersenyum walaupun kesempitan =D



P/S: Masih berharap JPA segera masukkan duit~~





Biarkan Keyboard Berbicara =(

1 comment:

amadaster said...

hahaha~~
jpa masuk by the end of january kot jijah...hberharap sangat masa sol tdo,per0t sol kempis cket..mane ilang nye..haaaa...ini yg kita nak dengar nih...
lemak tu da g kat per0t jijah...sbb takot jijah tinggal tulang pulak bila jpa da masuk nt...=D