Friday, January 7, 2011

bersedia dalam hujan

Assalamualaikum

Hujan sudah berhenti, tapi hati ni masih berbolak-balik nak melakukan kerja mendobi. Banyak kain nak kena basuh nih, cadar, selimut, tudung, baju dan segala bagai. Takut kalau tetiba hujan, habis lah kain-kain tu berbau sebab lembap, eiiii bucuknya! Makanya, duduk diam-diamlah kain baju oi…. Nanti kalau langit tak lagi mendung, awan hitam berlalu pergi, saya akan sental kalian habis-habisan ya.. Tapi, kalau tak cerah-cerah jugak, makanya bawak kain busuk lah ke Perlis nanti. Kemudian……. Cari je kedai dobi kat sana =P

Tinggal 6 hari je lagi untuk saya berangkat-angkut pindah ke Perlis nih. Tapi barang-barang tak siap sedia lagi. Maklumlah musim hujan, kedinginan yang mencengkam sampai ke tulang, beku! Sampai diri sendiri pun membeku dalam kain selimut. Baik, diagnosis kendiri pada musim ini adalah: Malas.  Tindakan yang patut diambil adalah: kerja last minute.  HAHAH, tak kelakar pun! Tapi, seriously, kalau last minute punya kerja memang menjadi. Perasaan malas tu akan menghilang dengan sendiri dan seolah-olah paras glukosa dalam darah membuak-buak, bertenaga je sepanjang masa. Hormon serotonin pun makin naik, semangat lain macam je  tanpa rasa penat.

Tak sabar sungguh nak memegang gelaran pekerja nih, sekaligus melenyapkan gelaran peganggur. YEEHA! Alhamdulillah. Rezeki Allah ni wajib disyukuri, dengan selapang dada. Terima Kasih Ya Allah. Lepas ni macam mana lah pulak suasana kerja kat sana. Harap=harap semuanya berjalan dengan lancar.

Harap-harap jugak dapat ramai kenalan kat sana memandangkan saya tak ada saudara mara pun kat sana. Makanya, bila cuti-cuti, tak adalah program ziarah sanak sedara, mengeratkan silaturrahim T____T Tak ada jugak orang yang nak disusahkan bila darurat melainkan hanya dua orang insan sahaja, yang saya kenali berada di sana, Buah hati pengarang jantung (aceh!) dan Hani (rakan satu sekolah dan satu universiti), yang bakal bertugas bersama-sama di KJM Kangar.

Sebenarnya……. didalam hati  agak berbunga-bunga jugaklah ni bila dimumkan bertugas disana, walaupun ada sedikit terkilan tak dapat posting kat negeri sendiri. Sekurang2nya bila berjauhan dengan keluarga, dekat dengan bakal soulmate =)

Mesti ramai yang sangka saya memohon untuk bertugas di Perlis kan kan kan. Sebenarnya Tak. Dalam tiga pilihan tempat bertugas, tak ada satu pun saya letakkan Perlis.  Tapi, macam biasalah. Dilema gadis bujang…  akan tercampak dimana-mana sahaja untuk mengisi kekosongan yang ada tanpa dipertimbangkan pilihan yang dimohon. Redha aja lah….. But.. I’m happy with that =) syukur sangat-sangat.

Ok, sekian entri kali nih. Hujan kembali merintik. Paras air semakin naik dan harap-harap tak banjir teruk macam 10 tahun yang lepas. Penat nak kemas barang nih. Aduish, kerja mendobi tertanguh lagi T____T

kemas-kemas kemas
Kan best kalu ada kuasa magic
petik je jari, kain baju susun sendiri 
=P

2 comments:

mahani said...

hahaha.. hani pun harap ada kuasa magik... hani tengah berkemas nih jij... konfius betul banyak mn baju nak bawak... erm.. bukankah kita kan menetap disana.. so bawak banyak la kan... hahahaha...

cik misi said...

sungguh benar tu hani.. jom kita blaja ilmu magic nak. register kat sekolah harry potter =P