Tuesday, December 15, 2009

persahabatan dan dendam

METAFORA

Sekerat akar mampu kuhulur padamu
Di saat dikau terkapai dan kelemasan
Di arus hidup yang tinggal sejengkal cuma
Katamu kau tak bisa berenang ke sana

Engkaulah teman tanpa sangsi dan curiga
Setelah aku mendengar lirih ratapmu
Harumnya sekuntum melati di embunan pagi
Sewaktu kita melewati sebidang tanah perkebunan
Persahabatan

Tersasar aku di dalam mentafsir
Aksara jujur dan ketelusan yang terpamer di wajahmu
Terlalu naïf untuk ku fahami
Metafora puisi dusta dan personafikasi

Sukarnya untuk aku membuktikan
Kebenaran yang berpihak padaku
Kerna peluang langsung tiada padaku
Sedarlah aku erti senyuman
Ada dendam yang tidak pernah padam
Pada lirik matamu ada pedang tajam yang merejam
Ohh….

Terima kasih atas pengalaman itu
Mengajak aku kembali mengenal diri
Terpaksa lagi menyusuri jalan-jalan sepi
Masih bisakah kutemui sekuntum melati mewangi yang tidak berduri

Seseorang yang saya sayangi kata saya patut tujukan lagu ni pada dia: (METEFORA daripada NICE). Mungkin ada kekesalan pada bicaranya, atau mungkin masih ada dendam tersisa hatinya.. Tetapi, apa yang ingin saya tegaskan disini.. Walau sebanyak mana dendam itu, saya doakan agar angin kemafaan dapat memadamkannya.. Saya tahu kesalahan berada di pihak saya dan saya tak dapat menafikan apa yang saya lakukan. Kebenaran tidak berpihak pada saya..walaupun saya cuba unuk membuktikan saya tak bersalah.. hakikatnya memang saya telah melukai hatinya dan dia memang patut marah dan jika dia berdendam, itu bukan salah dia. Salah saya.. maafkan saya

Siapa dia?? benar2 menimbulkan persoalan. huh. OK, tak nak main teka-teki dah. Dia adalah seseorang yang bermakna pada saya, seorang yang saya kasihi dan cintai. Seseorang yang saya nak bina masa depan bersamanya.. InsyaALLAH

Sedih bukan? Bila tak mampu mengembirakan hati orang yang dikasihi. Ok, saya cakap secara general.. bukan spesifik kepada kekasih saje. Nanti ada pulak kang yang cakap hati kekasih je ke nak kena jaga, hati mak bapak gane?. Apapun, mak ayah tetap yang kedua selepas kasih kepada Allah. Cumanya dalam hal ni, sebagai manusia, saya tengah membicarakan mengenai hal ini, hal berkaitan hati dan perasaan. Sesungguhnya ruang2 di hati kecil saya ini terlalu luas.. terlalu banyak cinta yang saya tumpangkan.

Ok, berbalik kepasa cerita tadi.. Apa yang ingin saya sampaikan disini, saya tak menyimpan dendam atau apa-apa perasaan untuk menyalahkan dia atas apa yang terjadi. Tak baik berdendam.. saya pelik dengan orang yang berdendam nih..

Sesuatu keperitan bukan untuk dikongsi tetapi untuk dihapuskan. Ok, lagi sekali untuk dibetulkan. Saya tidak bermaksud melarang sesiapa untuk berkongsi perasaan itu.. itu adalah sesuatu yang baik dan sangat bagus. Luahkan perasaan itu kepada orang yang lain, ringankan bebanan yang dipikul.

So, apa yang salah? yang salahnya bila lahir perasaan dendam. Lantaran diri merasa keperitan itu, maka tidak adil andainya orang lain tidak merasa keperitan itu. Fuh, pendirian apakah itu? Sesugguhnya saya kurang memahami orang yang penuh dengan dendam di hatinya.. Sekali saya merasa keperitan, tak sanggup rasanya untuk membiarkan orang lain merasai keperitan itu.

Orang selalu mengatakan teman sejati adalah teman yang mampu hadir disaat susah dan senang.. yang mampu mengalirkan air mata bersama kita dikala kita bersedih, yang mampu berkongsi kegembiraan bersama.. ye.. semua orang mengharapkan teman yang sebegitu.. tetapi... berapa ramai pula yang mampu menjadi seperti itu? manusia suka meletakkan standard yang terlalu tinggi pada sesuatu perkara... yang pada akhirnya menyebabkan tiadanya kepuasaan dalam apa yang dilakukan.. FUH.. terasa berat entri kali ni.

Ini adalah realiti.. Jika standard ini berterusan dilabelkan dalam sesebuah persahabatan, maka tiadalah istilah teman sejati. Hakikatnya manusia itu sendiri yang hendak dilayan seperti orang lain mempunyai kuasa psikik yang dapat mentafsir apa yang berada di dalam fikiranya. Perlu diingatkan disini, tidak semua orang terlalu pandai untuk mentafsir apa yang ada di hati orang lain. Salah seorang dari orang itu adalah saya.. saya tak mampu membaca maksud tersirat disebalik yang tersurat andainya dizahirkan secara berlapik-lapik. Plz straight to the point. saya seorang yang lurus.. apa yang dikata, itulah yang saya percaya.. Ok, saya faham kalau itu yang membuatkan kualiti saya sebagai seorang teman berkurang =(

Cuba kita lupakan apa yang patut orang berikan kepada kita, tetapi renungkan apa yang kita mampu berikan kepada orang lain. Insyaallah kita akan jadi seorang yang terlalu bahagia.. kerana kita tidak perlu bersusah payah memaki hamun orang yang melakukan kesalahan , tak perlu pening akibat peningkatan tekanan darah yang naik lantaran kemarahan, sebaliknya kita akan menghulurkan sebuah kemafaan pada hal itu. Bukankah pemaaf itu adalah sikap yang mulia? setuju?

Bagi saya nilai dalam persahabatan adalah berapa banyak yang kita mampu memberi kepada seorang sahabat, bukan sebanyak mana yang mampu sahabat berikan kepada kita. Sebelum kita harapkan orang lain mengasihi kita, renung kembali adakah kita mampu mengasihi orang lain..

Ok, apa yang saya bebelkan ni? dari tadi lagi... mula2 cerita pasal lagu, lepastu masuk bab dendam kemudian pasal kawan pulak.. Ok, ini semuah adalah pasal lagu tu la...

Memang sedap lirik lagu tu.. menceritakan mengenai kawan yang pernah menjadi sahabat sejati, yang ditolongi dengan penuh keikhlasan namun lantaran sesuatu, sedikit sebanyak keikhlasan itu tergoyah.. sehingga apa yang pernah dilakukan suatu masa dahulu terbayang diruang mata. berkabung atas kehilangan nilai sebuah persahabatan.. mungkin terlalu berat apa yang dilakukan oleh sahabat itu..

Namun, dia masih mengharapkan sahabat itu untuk kembali, sebagai melati yang mewangi, yang tidak lagi berduri. Jelas disini, manusia tak mampu bersendiri.. sahabat adalah penyeri dalam kesepian.


Biarkan Keyboard Berbicara =)

No comments: