Friday, January 27, 2012

pantang!

Assalamualaikum

Adakah anda tahu makanan apa yang boleh diambil sewaktu mengandung? makanan apa pulak yang tak boleh dimakan? Sesungguhnya saya tidak tahu dan saya tidak berpantang sehinggalah saya diberitahu secara mengejut apa yang boleh dan apa yang tidak boleh. Apa yang saya tahu, cuma nenas muda yang tidak boleh dimakan. Rupanya banyak lagi selain dari itu...

Suatu masa dahulu, sewaktu di UKM, buah yang wajib dimakan setiap hari adalah nenas madu yang dijual di kedai biskut Laman Midah, yummy yummy sungguh dia punya masam manis tuh. Cara nak makan dia, tak payah letak asam boi, nanti hilang nikmat buah. dimakan begitu sahaja, fuh, kecur air liur dah neh.... Uh, papa... mama nak makan nenas boleh? Aish! mahu kena luku kalau mintak nenas neh.

Tahukah anda, tapai jugak menjadi makanan yang terlarang semasa mengandung? HUHU, saya tidak tahu dan saya baru sahaja mengetahui selepas menyudahi sebungkus tapai bersama suami. Tuhan sahaja yang tahu macam mana nervous bila dah termakan dan bila semua orang cakap, jangan makan..jangan! Takut yang amat, dalam hati dok dup dap dup dap sambil doa.. janganlah jadi pape kat baby neh.orang tua-tua cakap tak boleh makan tapai pasal ada ragi..dia tajam, boleh gugurkan bayi.. Adus, seram plop lah rasa... Tapi, Alhamdulillah, takat neh kandungan saya masih selamat.

Kawan saya cakap, selain tapai ada lagi makanan yang tak boleh dimakan.. Jangan makan jambu batu dan air tebu... dan dengan bangganya semua tuh memang dah selamat masuk tekak saya..bukan sikit, tapi kuantiti yang banyak... Lagi sekali... Alhamdulillah, Allah menyelamatkan kandungan saya.

Kadang-kadang saya pun tak faham macam mana makanan neh boleh menjejaskan bayi... Mungkin ada sedikit-sedikit kandungan dalam tu yang boleh merencatkan pertumbuhan janin dan seterusnya menyebabkan keguguran...macam cucuk-cucuk ubat terlarang lah jugak kot.. Aish, wisau sungguh bila banyak benda tak tahu pasal makanan terlarang neh.. Saya harap semuanya akan selamat....


2 comments:

.........cP~ said...

Dah berisi ke? Tahniah....Mesti kena tambah berat kan? Hahaha..

nurse husna said...

jij, durian pun x boleh makan tau ms pregnant..