Tuesday, June 21, 2011

jangan jadi ketam

Assalamualaikum

Apa khabar? apa khabar? (saya pun tak tahu mengapa harus bertanya khabar banyak-banyak kali.. nak tunjuk keikhlasan kot =P) Nak dijadikan cerita... hah, terus ke cerita pulak neh.. well, saya kan seorang yang lurus, selalu straight to the point, tak reti nak berjela-jela dan tak ada berperasaan bila bercakap-cakap atau bercerita-cita.. 

Baiklah, nak dijadikan cerita...... sudah 5 bulan saya memegang jawatan pengajar jururawat di Kolej Jururawat Masyarakat Kangar. Selama itu jugak, saya sentiasa dianggap sebagai pelajar oleh orang yang tidak dikenali. Disebabkan badan yang kecil, raut wajah yang awet muda saya tidak pernah diiktiraf sebagai staff. Malahan, paling mengharu-biru, senyuman dan sapa tegur saya jarang mendapat reaksi positif daripada staf sejawatan luar yang melawat kolej. Mereka menyangka saya ini merupakan pelajar, dan pelajar tidak boleh diberi muka baik T.T uh, terguris hati saya tahu! Senyumanku lemparkan, muka derk je kamu buat. uhuk

Urm... Budaya apakah itu? Pernah mendengar ketam mengajar anak berjalan lurus? kamu mengajar pelajar supaya senyum dan memberi salam. Tetapi kamu sendiri sentiasa berwajah kelat macam kopi tak ada gula. Bak kata pepatah, kemana tumpah kuah kalau bukan ke laksa? kurang-kurang pun atas alas meja je kan. kalau lebih-lebih kat atas lantai.Hah, tu yang haru pasal dah rugi tak dapat merasa laksa kuala perlis yang enak nyum nyum!

Bila situasi staff nurse tak reti senyum mesra-mesra kepada pesakit dan waris kat dalam wad, saya menjadi terfaham dengan sendiri. Iya lah, kalau sudah akarnya reput, macam mana benih elok nak keluar kan kan kan.     Jambu (Maharaja Lawak) cakap.. Apa pun tak jadi!! Hhuhuhu

Wokeh, dengan ini saya menamatkan cerita diatas perasaan bimbang menganggu sensitiviti individu. Namun, cerita itu tetap kena publish jugak sebab nak dijadikan pengajaran, atau pun ikhtibar supaya budaya senyum, ramah mesra ni dimulai oleh pendidik, kemudian berkembang biak menjadi baka yang baik dan cantik, menyuburkan profession jururawat itu sendiri =) anda setuju??

Okeh-okeh, sebenarnya cerita tadi hanyalah sebagai mukaddimah sahaja. Cerita yang nak diceritakan adalah berkenaan kejadian hari ini. Alkisah, buat pertama kali dalam sejarah, saya disapa sebagai seorang pekerja oleh orang yang tidak dikenali. Selama ini, semua orang menyapa saya sebagai pelajar T.T Saya sudah dewasa! YeaY!!!!!! dah boleh kahwin la neh hehehehehe gediks!

Sebenarnya saya agak terkejut lah jugak bila makcik kedai makan itu bertanya, mengajar kat mana dik? amboih.... mak cik.. makcik... I love U makcik. Sudahlah tadi makcik bagi saya makan rambutan dengan nangka sebagai pencuci mulut secara percuma lagi. Fuh, rezeki. Makcik memang best. Saya suka lah makcik. Saya terasa seperti dewasa sangat2. Terima kasih makcik, makcik telah menggumbirakan hati saya. Muahahahah. Kegembiraan melampau ini memanglah melampau-lampau, namun... restuilah kegumbiraan saya ini ya, jangan kutuk2 heheh.

Sekian. terima kasih


No comments: