Sunday, May 15, 2011

situasinya begini...

Assalamualaikum

 
Jika menjejakkan kaki di mana-mana hospital, siapakah yang paling kerap anda jumpa? doktor? dietician? physio? nehi nehi.... semestinya JURURAWAT kan kan kan. Hah, anda memang penipu kalau berani berkata tidak. buktinya, cuba try kira berapa kali anda terserempak dengan misi-misi berbanding doktor bila berjalan-jalan di kawasan hospital.mesti lebih berpuluh-puluh kali kan.

Jururawat adalah orang yang terlatih bagi menjaga orang sakit dan menjalankan rutin-rutin perubatan. 12 Mei merupakan tarikh keramat bagi individu-individu ini kerana pada tarikh ini, mereka akan diraikan dan diberi penghargaan.

Namun, dalam situasi di Malaysia, seramai manakah rakyat Malaysia yang mengetahui bahawa tarikh itu merupakan hari jururawat?? Pesakit yang kerap masuk hospital sampai 5-6 kali setahun pun belum tentu akan tahu bahawa 12 Mei merupakan hari jururawat. Sungguh menyedihkan, walhal bila masuk wad, berak kencing muntah semua misi yang uruskan. 

Cuba anda bayangkan, jika regular customer sendiri tidak tahu kewujudan hari jururawat, inikan pula individu yang tak pernah masuk hospital... Sungguh sedih, media-media Malaysia tak mahu memainkan peranan memberi penghargaan kepada jururawat Malaysia kah? Cuba buat iklan besar-besar... mesti semua orang akan tahu dan ucapan HEPI NURSES DAY akan selalu terucap lah. Sekurang-kurangnya ucapan ringkas itu akan mampu menaikkan semangat misi-misi nak berkhidmat dengan lebih cemerlang... tak gitu? tak perlu lah hadiah-hadiah, cukup ucapan sahaja. Kalau ada, apa salahnya =P
 
Manakala 16 Mei pula, semua umat manusia akan menyambut hari guru. GURU... atau lebih sinonim lagi dengan panggilan cikgu. Guru bermaksud pengasuh,pendidik dan pengajar. Dengan kata lain, guru adalah individu yang menyampaikan ilmu. Sesungguhnya profession ini adalah satu bidang yang mulia.

Jadi, situasinya begini..... Saya merupakan PENGAJAR JURURAWAT. Okeh, adakah anda jelas? saya merupakan guru, dan saya juga merupakan jururawat. Saya ingin diingati sebagai dua-dua sekali. Kedengaran tamak bukan? Tapi siyes, saya sangat epi kalau ada orang sudi wish untuk kedua-dua hari itu..

Tapi.... begitulah. Situasinya begini, ada yang tidak mahu mengiktiraf saya sebagai jururawat, kerana saya merupakan pengajar. walhal, saya merupakan orang yang terlatih untuk menjaga orang sakit. Jadi, saya adalah jururawat. Manakala sebagai guru pulak, rasanya terang dan nyata lah. Sememangnya saya merupakan pendidik walaupun tidak mengajar di sekolah. Jadi.... dua-dua pun boleh kan.  So, HAPPY NURSES DAY.... dan HAPPY TEACHERS DAY buat diri sendiri serta rakan setugas yang lain =)

 
cekgu cekgu... what do like? banana? yes or no? yes or no?
(hah, lompat lompat)
-----> lagu lompat tali time bebudak ritu<--------

No comments: